De Ark

Woon- en behandellocatie in Dordrecht

Woonvoorziening De Ark in Dordrecht biedt een uniek en effectief programma voor mannen vanaf 18 jaar met een (licht) verstandelijke beperking met psychiatrische en/of gedragsproblematiek en verslavingsproblematiek. De Ark heeft drie leefgroepen met 26 cliënten. Profila Zorggroep biedt zorg vanuit haar christelijke identiteit waarbij iedere cliënt welkom is.

 

Actueel

Voor wie

Op de Ark wonen mannen met een indicatie ZZP VG6, VG7 of een forensische titel. Vaak past een combinatie van een verstandelijke beperking en verslaving niet binnen de VG- of verslavingszorg. Bij De Ark kunnen deze mensen wél terecht. Cliënten hebben de intentie om te stoppen met het gebruik van middelen, eerst een detox doorlopen kan noodzakelijk zijn, dit geschiedt in samenwerking met Antes of de Hoop.

Wonen

De Ark ligt aan der rand van Dordrecht op het terrein van De Hoop. De lichte en comfortabele studio’s van De Ark zijn voorzien van een eigen badkamer en een pantry in de woon/slaapkamer. Er zijn mogelijkheden voor ontspanning en sport. Winkelcentrum en station bevinden zich op loopafstand.

Begeleiding

De 24-uurszorg is gericht op het aanleren of verstevigen van vaardigheden op het gebied van wonen, werken en gezond gedrag. Iedere cliënt krijgt een persoonlijke begeleider, die de cliënt helpt met het verkrijgen van structuur.
 

Ondersteunende begeleiding

 • Inzicht en overzicht in het huishouden;
 • Post;
 • Invullen van formulieren;
 • Omgaan met beperkingen;
 • Gezond eten en bewegen.

Activerende begeleiding

 • Koken;
 • Reizen;
 • Omgaan met geld;
 • Sociaal netwerk;
 • Verzorging en hygiëne;
 • Ontspanning.

Behandeling

De behandeling is gericht op de verslaving, maar ook op stabilisatie, herstel en ontwikkeling. De arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG), de traumatherapeut en de gedragskundige zijn betrokken bij de behandeling en werken nauw samen vanuit het Triple-C behandelmodel (Cliënt, Coach, Competentie) met menselijke behoefte als uitgangspunt. We bieden verschillende soorten behandelingen aan zoals EMDR, schematherapie, Helpers&Helden en andere behandelingen in overleg.  

Wij kijken anders naar probleemgedrag (als topje van de ijsberg), waardoor stress bij onze cliënten vermindert of verdwijnt. Hierdoor krijgen cliënten meer vertrouwen en leren zij steeds meer competenties ontwikkelen. Een bieden we een veilige plek, mensen waarop je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag.

Dagbesteding/ dagactiviteit

Cliënten werken op een dagbestedingsplek onder begeleiding van deskundig zorgpersoneel Zij kunnen aan de slag met onder meer houtbewerking, tuinieren, creatieve activiteiten, inpakwerkzaamheden of kluswerkzaamheden.

Adres en route
Provincialeweg 124
3329KP Dordrecht

Meer weten? Neem contact op met Zorgbemiddeling.

Als u uzelf of iemand anders wilt aanmelden voor wonen of begeleiding bij Profila Zorg, kunt u contact opnemen met onze afdeling Zorgbemiddeling. Zij nemen de zorgvraag met u door en maken een eerste inventarisatie of Profila Zorg u verder kan helpen. Ook kunnen zij u vertellen welke zorg en begeleiding beschikbaar is op de verschillende locaties.